עולם ההייטק על שלל הסתעפויותיו מהווה את אחד מתחומי התעסוקה הדינמיים והמשתנים ביותר. הטכנולוגיה מתפתחת, צרכי האדם משתנים ובעקבות כך גם המוצרים והשירותים אותם חברות ההייטק רוצות להציע לצרכנים. השינויים הללו, גם משפיעים בהכרח על הדרישות ממועמדים ועל מגוון התפקידים שהופכים להיות חשובים וקריטיים בענף זה בכל עשור. בשנים האחרונות ניתן לזהות מספר מגמות עיקריות עליהן הולך עולם ההייטק כדוגמת מטריקות חדשניות לזיהוי ביומטרי, שימוש הולך וגובר בחיישנים, גדילה עצומה במאגרי המידע והרבה יותר נתונים אודות ושל המשתמשים, צורך הולך וגובר לפיתוח שיטות חדשניות לאבטחת מידע, מערכות מידע ואינטרנט שצריכות לתמוך במשתמשים רבים, וזה כמובן רק על קצה המזלג... אז איך עתידות המגמות הללו להשפיע על עולם העבודה ומקצועות ההייטק הנדרשים ביותר לעשור הקרוב? חברת השמה מובילה בארץ, המתמחה בהשמה להייטק וביוטק, מצביעה על כמה מגמות בולטות בשוק, שיובילו את העשור הקרוב בהייטק.
כפי שהסברנו קודם לכן, הצורך באמצעי זיהוי אבסולוטיים במקומות ציבוריים רגישים דוגמת שדות תעופה, משרדי ממשלה ועוד, יצר וימשיך גם בעשור הקרוב לייצר, תעשייה שלמה של חברות שעיקר עיסוקן הוא בפיתוח אמצעי זיהוי ביומטרי. בישראל, הדבר תפס תאוצה וכותרות בעיקר עם ההכנסה לשימוש של הדרכון הביומטרי לפני כשנה. ובוודאי העשור הקרוב צופן בחובו פיתוחים נוספים שיתבססו על מרכיב זה לזיהוי מוחלט של האדם המגיע בשערי המקום. אך הזיהוי הביומטרי לא רק ישאר בתחומי הבטחון. מרכיב זיהוי זה בתוספת אמצעי חישה יהווה חלק בלתי נפרד מבתים חכמים שיידעו לזהות את הדייר בבית ולהדליק את החשמל עבורו וממחשבים שיוכלו להבין את מה שאנחנו מדברים ולפעול בהתאם לתדרי הקול שאנו מוציאים. מה כל זה ידרוש? הרבה מאוד מומחים במיוחד מהנדסי אלקטרוניקה, מהנדסי חשמל, מהנדסי מכונות, פיזיקאים ומומחים בתחום הבינה המלאכותית
עוד מגמה שהולכת ותופסת תאוצה, ובייחוד בעולם הרפואה, היא הרפואה המונעת. הדגש על למנוע מחלות חשוכות מרפא במקום לטפל בהן לאחר התפרצותן, ייהפך לנושא העיסוק המרכזי בעולם הרפואה. התפתחות זו, תצעיד קדימה מקצועות כמו ביו רפואה, ביוטכנולוגיה וביו אינפורמאטיקה. זו תהיה שעתם של כל הביוטכנולוגיים, הכימאים האנליטיים, הביולוגים המתמחים בעיקר בביו חלבונים, אנשי הביו רפואה ואנשי הביו אינפורמטיקה שיהפכו למבוקשים מאוד בשוק העבודה.
בעשור הקרוב, אוכלוסיית העולם צפויה לגדול, ויותר מכך יגדל באופן משמעותי אחוז האוכלוסיה העולמית אשר יש לו חיבור למערכות אינטרנטיות ומערכות ממחושבות. בשל המצב הזה, והריבוי הטבעי של אוכלוסיית העולם בכל שנה, המערכות הממוחשבות והאינטרנטיות הופכות להיות מערכות רבות משתמשים שצריכות להכיל מידע רב, שיש צורך לנתחו ולגזור ממנו מסקנות, דבר שיביא לריבוי בצורך באנשי אנלטיקה וכריית מידע. בנוסף, היות ויחול גידול משמעותי במספר המשתמשים במערכות ידרשו הרבה יותר אנשי תמיכה טכנית, מנהלי רשתות שעיקר התמחותם הוא רשתות תקשורת ב-large scale וכמובן אנשי שירות לקוחות.
ככל שיש יותר משתמשים ברשתות האינטרנט וברשתות הארגוניות, כך גדלה גם חשיפתם למידע מתוך אותה רשת והמידע שהם עצמם מוסיפים לרשת זו. הוסיפו לכך גם את העובדה שכמעט כל מכשיר דיגיטלי כיום יודע להתחבר לאינטרנט, ותקבלו משוואה המובילה לסיכויים גבוהים הרבה יותר לזליגת מידע ופריצה למערכות סודיות או רגישות. הסיכון ההולך וגדל הזה, ידרוש בעשור הקרוב אנשי אבטחת מידע מומחים בתחומם בעלי יצירתיות יוצאת דופן והבנה מעמיקה באינטרנט וכמובן שליטה וידע על כל סוגי המכשירים השונים באמצעותם מתחברים לרשת האינטרנט או לרשת המשרדית. או במילים אחרות, זו תהיה בדיוק שעתם של ההאקרים החובבים למצוא תפקיד מרתק.
כבר הזכרנו את העובדה שבעשור הקרוב מספר המשתמשים ברשתות האינטרנט והרשתות הארגוניות, הולך לגדול משמעותית. כל משתמש כזה מוריד מידע וגם מעלה מידע לרשת, דבר המסתכם בכמויות מידע כמעט בלתי נתפסות שיש לאגור בצורה בטוחה ומהימנה. לכן, ניתן לומר שהאתגר של העשור הקרוב יהיה פיתוח אמצעי אחסון בנפחים גדולים במיוחד, עם יכולות אבטחת מידע מעולות. ומה זה אומר מבחינת התפקידים שידרשו לענף זה? הביקוש יגבר בעיקר לטובתם של אנשי מדעי המחשב, מתכנתים המתמחים ב-unix, linux וגם מתכנתים המתמחים בעבודה עם מערכות קוד פתוח, בכדי לסייע למצוא פתרונות אחסון רחבים בנפחם, קלים במשקלם ויעילים וקלים לשימוש בכל משרד או בית.