לרבים מאיתנו יש חלום ללמוד מעבר לים. חשבתם פעם על סיטואציה בה אתם יושבים בסנטרל פארק ללמוד למבחן? שטים בגונדולה ללימודים? או מסיימים יום לימודים בבר על האוקספורד סטריט? אין ספק שזה נשמע מפתה. כאשר אנו מחליטים להתחיל ללמוד ישנם לבטים רבים, דוגמת היכן ללמוד ומה ללמוד, כמה כסף זה יעלה והאם יש ביקוש לכך בשוק העבודה.
ללימודים בחו"ל מצטרפים לבטים נוספים, ביניהם יש לקחת בחשבון שיקולים של שפה, שכר לימוד ומחיה. אז איך עושים את זה? לפני שאתם מתחילים לארוז מזוודות, ודאו כי עשיתם שיעורי בית מקיפים. במאמר זה נסקור בפניכם את אפשרויות הלימודים מעבר לים, מה כדאי ללמוד והיכן זה ניתן, מה הן העלויות, וכן על ההכרה בתעודות מחו"ל בארץ.
מה כדאי לי ללמוד ואיפה?
דעה רווחת היא שהמקצועות השכיחים ללימודים בחו"ל הם מקצועות הרפואה או תארים מתקדמים. אולם מגוון האפשרויות ללימודים מעבר לגבולות הארץ הוא רחב, מלימודי תעודה ועד לדוקטורט, ונפרש על פני מגוון רחב של תחומים, ביניהם: רפואה, בישול, עיצוב שיער, וטרינריה, אומנות, הנדסה, מנהל עסקים ועוד. התשובה לשאלה "היכן כדאי ללמוד?" מורכבת מיותר מפרמטר אחד. ראשית, יש לבדוק שהמוסד בו אתם מעוניינים אכן מלמד את המקצוע המבוקש ושאתם עומדים בתנאי הקבלה ללימודים. לרוב, ישראלים אשר מעוניינים ללמוד את מקצועות הרפואה ייסעו למדינות מזרח אירופה, בהן תנאי הקבלה נמוכים יותר, ודרישות הקדם הן תעודת בגרות ומכינה. מבחינת שפת הלימוד, ניתן לבחור בין לימודים בשפה המקומית לבין לימודים בשפה האנגלית.
גם באיטליה תוכלו ליהנות מתנאי קבלה נמוכים יחסית ללימודי רפואה ולסבסוד שכר הלימוד באוניברסיטאות, גם לסטודנטים זרים. נוסף לרפואה נפוצים באיטליה גם לימודי בישול, אומנות ואדריכלות. תנאי הקבלה ללימודים באיטליה כוללים תעודת בגרות, ראיון אישי לבחינת ידע באיטלקית וחלק מהמוסדות אף דורשים מבחן פסיכומטרי. נוסף על אלה כל סטודנט זר צריך לעבור מבחנים בהתאם למקצוע אותו הוא עתיד ללמוד. המכשול העיקרי שעלול לעמוד בפניכם לקראת הלימודים באיטליה הוא שהלימודים לרוב מתקיימים בשפה האיטלקית.
בארה"ב, "ארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות", תוכלו ללמוד כמעט כל מקצוע שתחפצו בו, שכן היצע מוסדות הלימוד גדול והשפה שגורה יותר בפינו. כך למשל, רבים פונים ללמוד שם תואר שני במשפטים, כמו גם לימודי מנהל עסקים ומשחק. בכדי להתקבל ללימודים בארה"ב יש להגיש תעודת בגרות, קורות חיים, חיבור הרשמה אשר נכתב על ידי המועמד וכמו כן לעבור שני מבחנים: הראשון הינו מבחן toefl - זהו מבחן אשר בוחן את רמת כישורי האנגלית של המועמד. המבחן השני, מקביל לפסיכומטרי אצלנו, הוא מבחן ה-sat .
ומה עם ארצה של המלכה? גם בריטניה מציעה מגוון רחב של תחומים אותם ניתן ללמוד במוסדות לימוד בעלי שם. תוכלו למצוא סטודנטים אשר לומדים את מקצועות מדעי הרוח, תחומי הרפואה, אומנות, משפטים, מחשבים ועוד. תנאי הקבלה ללימודים בבריטניה כוללים תעודת בגרות, קורות חיים, מבחן כישורי אנגליתtoefl או המבחן האנגלי המקביל לו, ielts ולעיתים תצטרכו לעבור גם מבחני כניסה.
כמה זה עולה לנו?
כפי שכבר ציינו בתחילה, בחירת מקום הלימודים הינה דבר מורכב שכן גם לאחר שהחלטתם מה אתם רוצים ללמוד והיכן, יש לקחת בחשבון את גובה שכר הלימוד והוצאות המחיה במדינת היעד.
בכדי לסבר את האוזן, שנת לימוד אוניברסיטאית בישראל עולה כ- 11 אלף שקל ובמכללות הפרטיות הסכום נע בין 25 ל-40 אלף שקלים לשנה. הוצאות מחיה ממוצעות לחודש הן כ-3,000 ₪.
במזרח אירופה, שכר הלימוד נע בין 3,000-10,000 דולר והוצאות המחיה מגיעות בממוצע ל- 450 דולר לחודש.
באיטליה גם סטודנטים זרים נהנים מסבסוד של המדינה ללימודים במוסדות ציבוריים ולאחר הסבסוד תשלמו כ-1,000 יורו לשנת לימודים. בבתי ספר פרטיים שכר הלימוד מתחיל מ-5,000 יורו לשנה. המחיה באיטליה יקרה והעלויות החודשיות מגיעות בממוצע ל- 700 יורו. גם באנגליה לא זול ללמוד, גובה שכר הלימוד מתחיל ב-6,000 פאונד ויכול להגיע עד ל- 18,000. אם בחרתם לגור במקום מרכזי בלונדון, ההוצאות החודשיות שלכם יהיו מעל 700 פאונד. מחוץ לעיר המחיה זולה מעט בכ-200 פאונד לחודש.
ארה"ב אמנם פותחת דלת למגוון רחב של מסלולי לימוד אולם היא נחשבת גם לאחד המקומות היקרים יותר ללימודים גבוהים, כאשר במוסדות הציבוריים גובה שכר הלימוד מתחיל ב-10,000 דולר לשנה ויכול להגיע עד ל-60 אלף דולר ובמכללות הפרטיות מתחיל ב-20 אלף דולר ויכול להגיע לסכומים של מעל 100 אלף דולר לשנה. על מחיה בממוצע תוציאו 1,500 דולר לחודש. סטודנטים רבים מנסים לקבל מלגה, ברוב המדינות ישנן הגרלות על מלגות לימודים לסטודנטים זרים אולם זה כמובן לא פשוט לקבלן.
אם חשבתם להשלים הכנסה מעבודה, תדעו כי בתור סטודנטים זרים לרוב לא תקבלו אישור עבודה במהלך הלימודים וגם אם כן - האישור הוא חלקי (כ-20 שעות בשבוע) ולא כזה שיכול לעזור ממש בהוצאות השוטפות, אלא יותר לשמש כ"דמי כיס".
החזרה לארץ:
האם יכירו בארץ במקצוע אשר למדתי בחו"ל? סיימתם את הלימודים, חזרתם לארץ ועכשיו אתם מעוניינים לעסוק במקצוע שלמדתם. בארץ, הגוף אשר אמון על הכרת תארים מחו"ל לצורך דירוג ושכר הינו "הגף להערכת תארים אקדמיים מחו"ל". טרם הבחירה היכן ללמוד, כדאי לבדוק מולו האם המוסד בו בחרתם ללמוד וכן מסלול הלימודים מוכרים על ידו. לאחר קבלת התואר, יש לפנות שוב אל הגף בצירוף המסמכים הנדרשים בכדי לקבל אישור על הכרה בתואר שקיבלתם. בכדי לעסוק במקצועות אשר דורשים רישיון, כגון עריכת דין, רפואה, וטרינריה, ראיית חשבון וכו', יש לקבל אישור ממשרדי ממשלה ייעודיים או תאגידים כגון משרד הבריאות, לשכת עורכי הדין, מועצת רואי החשבון וכד'. לרוב תידרשו לעבור בחינות בארץ לאחר חזרתכם ורק במידה ותעברו אותן תוכלו לקבל את הרישיון המבוקש. במידה ותרצו להמשיך ללימודים לתואר שני או דוקטורט באחד ממוסדות הלימוד להשכלה גבוהה בארץ, תדעו כי כל מוסד לימודים נוקט בגישה שונה ולכן יש לבדוק ספציפית מול המוסד בו תרצו ללמוד - האם הם מכירים בתואר שבידכם או לא.
אם כך, אין ספק כי לימודים בחו"ל טומנים בחובם שלל יתרונות. המסע אליו אתם יוצאים הוא חוויה חד פעמית ומרתקת אשר פותחת בפניכם את האפשרות לגלות מקומות חדשים, תרבויות אחרות ולחוות את הארץ הזרה אליה תגיעו בצורה שונה מתיירים "רגילים". נוסף על כך, ניתן ליצור רשת קשרים רחבה במהלך הלימודים ואף לטוות את דרככם בשוק העסקים המקומי. גם תנאי הקבלה במסלולים רבים יהיו פעמים רבות נמוכים יותר מאשר בארץ. יתרון נוסף הוא השפה, בין אם לתרגל שפה מוכרת (אנגלית) ובין אם להכיר שפה חדשה ולהעשיר את הידע. אולם, השפה יכולה להוות גם חסרון, שכן מקומות כגון איטליה, רומניה וכו' מלמדים בשפה המקומית מה שמצריך מכם לימוד של שפה חדשה ברמה גבוהה וזמן קצר יחסית, בכדי שתוכלו להתנהל באקדמיה באופן שוטף.
נוסף על כך, ברוב המקרים יהיה עליכם להוציא ויזת סטודנט, תהליך הכולל הגשת טפסים רבים. חסרון נוסף הוא המחיר, גם אם הלימודים אינם יקרים יותר יחסית לארץ, בתור סטודנטים זרים לא תוכלו לעבוד הרבה (לא יותר מ-20 שעות בחודש), כך שעליכם להיות בטוחים שיש לכם את האפשרות לכלכל את עצמכם ולממן את הלימודים. וכמובן, החיסרון הבולט ביותר הינו המרחק מהבית, המשפחה והחברים.
לסיכום, לימודים בחו"ל יכולים להישמע כאופציה חלומית, שונה ומיוחדת, אולם יש לקחת בחשבון שלא הכל ורוד וישנם לא מעט פרטים שיש לחשוב עליהם לפני שמחליטים לעשות את הצעד. חשוב שתבדקו כמו שצריך מהו המוסד אליו תרצו להגיע והאם הוא מוכר בארץ, מהם תנאי הקבלה, עלות הלימודים ועלות המחיה במדינה אליה אתם מגיעים, באיזו שפה מתקיימים הלימודים והאם בכלל מתאים לכם להיות רחוקים מהבית. אם על רוב הפרמטרים האלו עניתם בצורה חיובית - אפשר להתחיל לארוז, ושיהיה בהצלחה.