חיילים משוחררים רבים וכן בעלי מקצוע בוגרים וותיקים שמאסו בעבודתם ומחפשים כיוון חדש, מוצאים עצמם נאבקים מדי יום בשאלה: "מה כדאי ללמוד?" למרות שדבר אינו סופי ואינספור תחומים מציעים גם מסלולי הסבה מקצועית למתחרטים ולעייפים, חשוב לזכור מספר עצות ופרטים מועילים שיכולים לקטוע את ההתלבטות המתישה ולהקל על הליך ההרשמה. לאיזה כיוון מקצועי כדאי ללכת, מהו שכר הלימוד בכל מוסד, מהן מלגות, ומהן המקצועות הפופולאריים בשוק כיום? כל זאת ועוד, במאמר שלפניכם.
מטרתן הראשונית והעיקרית של המלגות הן לסייע מבחינה כלכלית לכל העתידים להיכנס באופן סדיר למסלול לימודי. המסלול אינו חייב להיות אקדמאי. גם במוסדות המעניקים תעודות גמר בלבד, מציעים לעיתים מלגות המורידות מכתפי הסטודנטים את עול שכר הלימודים, ולעיתים גם את יוקר המחייה במידה והוכיח הסטודנט כי הוא ראוי לסיוע הנ"ל. מלגות נועדו לאפשר לסטודנטים ללמוד ולחיות ברווחה לכל אורך תקופת הלימודים, ולדאוג רק למהות: רכישת המקצוע והרחבת האופקים.
בשוק קיימים עשרות סוגי מלגות, המתאימות את עצמן לכל פלחי האוכלוסייה:
מלגות לספורטאים מצטיינים- ספורטאים אשר הגיעו להישגים מרשימים ומשתתפים בתחרויות תוך מדיניות ובינלאומיות, יכולים להגיש בקשה להכרה בהישגיהם ולסיוע כלכלי בשכר הלימודים, בהוזלת טיסות לצורך תחרויות ומחנות אימונים, ובמקרים מסוימים גם לכיסוי של ציוד ספורטיבי. המלגה מוענקת בדרך כלל ע"י דיקני האוניברסיטה, ומנהלי המכללות/המכונים, אך יכולה גם להגיע ממקורות חיצוניים כגון ארגונים רשמיים התומכים בעידוד ופיתוח הספורט בישראל, חברות פרטיות וציבוריות, ואף אנשי עסקים רחבי לב.
מלגות לתלמידים מצטיינים - תלמידים אשר הוכיחו יכולות מרשימות ויוצאות דופן בתחום האקדמי, יכולים לעתור למלגה על בסיס הצטיינות בלימודים. המלגה תוענק לרוב ממקור פנימי, כלומר מתוך המוסד אליו המצטיינים מעוניינים להירשם. על הסטודנטים אשר קיבלו את מלגת ההצטיינות, חובת ההוכחה התמידית והשמירה על ציונים גבוהים, צליחת המשימות הכיתתיות וכמובן נוכחות פיזית בשיעורים.
מלגות למעוטי יכולת - המלגה מוענקת לסטודנטים המעוניינים ללמוד אך אינם עומדים בנטל הכלכלי הכולל שכר לימודים, ציוד, ומחייה. המשתייכים לקבוצה זו, המועמדת לסיוע כלכלי, נוטים לשלב עבודה ולימודים, ועל כן מוצעת בשוק מלגה המכסה את שכר הלימוד, ואת המחייה בתקופת הלימודים באופן מלא או חלקי. סטודנטים המעוניינים במלגה זו, צריכים להוכיח קשיים כלכליים אך בעיקר להראות עניין אותנטי ועמוק בתחום הלימודים אותו בחרו, ולהראות כי הם בעלי פוטנציאל לסיים את הלימודים בהצלחה, ולעשות חיל לאחר ההשתלבות במעגל העבודה בתום לימודיהם.
מלגות למתנדבים - סטודנטים התורמים מזמנם החופשי למען הקהילה על בסיס קבוע ומסוגלים להוכיח זאת, ראויים להערכה חברתית עצומה, ולא פחות מכך- גם למלגת לימודים. זוהי דעתם הרווחת של מעניקי המלגות הנפוצות והמפורסמות ביותר. כמעט ולא ניתן למצוא אגודות, חברות ו/או עמותות המעניקות מלגות, ללא סעיף המציין בבירור כי קיימת מלגה נדיבה גם למתנדבים בתחומים השונים: עם גיל הזהב, עם ילדים, עם חולים ופצועים, ועם בעלי מוגבלויות. כך נוצר מעגל קסמים חיובי, מועיל והדדי לכל שכבות החברה: הסטודנטים מתנדבים ומעניקים מעצמם, ומעניקי המלגות נותנים להם בחזרה את האפשרות לפתח את עצמם ולהתמקצע במקצוע אשר בו חשקה נפשם.
היכן מוצאים פירוט נוסף על המלגות? - לרוב מוציאים מוסדות אקדמיים חוברת שנתית המפרטת על מגוון המלגות הניתנות למימוש אצלם וחוסכות למתעניינים את החיפוש, אך למעוניינים למצוא מלגה באופן עצמאי, חשוב לדעת כי באופן קבוע מתפרסמות בכל אמצעי התקשורת מלגות הניתנות מקרנות, משרד החינוך, עמותות, רשויות מקומיות וכ'ו.
שכר הלימוד במוסדות משתנה משנה לשנה, ממוסד למוסד, ולעיתים אף ממסלול למסלול.
הסכום הינו דינאמי ומתעדכן עם פתיחת שנת הלימודים, אך הסכום נוטה להסתכם בכמה עשרות אלפים לשנת לימוד אחת. למרות שבעבר "סבלו" המכללות ממוניטין שלילי בעניין זה, והואשמו בשכר לימודים גבוה בצורה מוגזמת, כיום ניתן למצוא מכללות המתחייבות לשכר לימוד אוניברסיטאי. מכונים ובתי ספר פרטיים נוטים לדרוש שכר לימודים גבוה בהשוואה למכללות ולאוניברסיטאות, אך מפצים בכיתות קטנות, יחס אישי, ומסלולי לימוד ממוקדים ומהירים יותר. שכר הלימוד הולך וגדל ביחס לתואר אותו שואפים הסטודנטים להשלים. כלומר, מחיר שכר הלימוד לתואר שני ושלישי, גדל במאה, מאה חמישים ועד מאתיים אחוז ממחיר ההרשמה לתואר ראשון ו/או לימודי תעודה. למרבה המזל, קיימות דרכים רבות "לעקוף" את הדבר, ע"י מלגות, הלוואות בנקאיות המתאימות לקהל הסטודנטים, ועוד. לנרשמים בימים פתוחים או אירועים מיוחדים מטעם המוסדות, ניתנת לעיתים הטבה- פטור חלקי או מלא מדמי הרישום.
לימודי משפטים - אחד מהמקצועות הקלאסיים והפופולאריים תמידית, הוא משפטים. מטרת הלימודים לתואר ראשון היא להכשיר את הסטודנט לתפקיד "משפטן", ולהקנות לו ידע בדינים ומשפטים באופן בסיסי, כדי שיוכל להשתלב תעסוקתית בתחומי הגישור, בהערכת סיכונים, ניתוח מצבים וכן הלאה. רבים מהמתעניינים בתחום המשפטים טועים לחשוב כי לאחר התואר הראשון, יוכלו לקרוא לעצמם "עורכי-דין", כשלמעשה עריכת דין דורשת התמחות של שנה במשרד עורכי דין תחת פיקוח צמוד של בעלי הסמכה רשמית, וכמובן רק לאחר מעבר של בחינה מטעם לשכת עורכי הדין בישראל. למעשה, משפטנים אשר מציגים עצמם כעורכי דין ו/או עוסקים בכך בפועל, עוברים עבירה פלילית חמורה. מוסדות מובילים בהם ניתן ללמוד משפטים הן "מכללת שערי משפט", "המרכז האקדמי פרס ברחובות" ו"הקריה האקדמית אונו".
לימודי מנהל עסקים - תחום בעל מסלולים ממוקדים או משולבים, בד"כ עם ראיית חשבון או משאבי אנוש. הלימודים מיועדים לכל מי שרואה את עצמו כמנהיג וכמוביל, וכמובן למתעניינים במצגות, סטטיסטיקות, ממון, משרדים וחליפות. סטודנטים המסיימים תואר במנהל עסקים, מוסמכים לנהל עסקי עצמאי, פרטי או ציבורי, כשמספר מטרות מול עיניהם: להוביל את העסק לשגשוג כלכלי, פרסום והצלחה בתחומו. תפקידו של אדם המנהל עסק כמובן אינו מסתיים רק בבירוקרטיה ונתונים: עליו לשלוט גם בתחומים חברתיים ולנהל בחוכמה את אריג הכפופים לו! עליו לדעת איך להחדיר מוטיבציה בעובדים, לקחת החלטות ולהאציל סמכויות. המשימה אינה פשוטה, אך הלימודים מהנים והמקצוע מספק.
מוסדות מובילים בהם ניתן ללימוד מנהל עסקים: "המרכז ללימודים אקדמיים", "המרכז האקדמי למשפט ועסקים ברמת גן" ו"המרכז האקדמי רופין".
לימודי מחשבים - לימודים המתאימים במיוחד למתעניינים בטכנולוגיה ופרקטיקה, ירידה לפרטים הקטנים, להיגיון ולשכל. גל המודרניזציה הסוחף אותנו במאה הנוכחית, הביא עמו את ההמצאה הגאונית והפלאית-המחשב. הדבר יצר עשרות תחומי לימוד ומשרות חדשות, וניתן ללמוד ולהשתלב בחברות מחשוב וקידמה כמתכנתים, מפתחי תוכנה, מומחים לאבטחת מידע, גרפיקאים ועוד. התחום אינו סטטי ולכן אחד היתרונות המשמעותיים בו, הוא שגם לאחר שנים במקצוע, תמיד יהיו דברים חדשים ללמוד, וטכניקות חדשות להבין ולשלוט בהן. אנשי המחשבים יכולים לעבוד גם בתחום ההיי-טק ולהיות אחד מיוזמי ההמצאה או התוכנה שכולם ידברו עליה.
מוסדות מובילים בהם ניתן ללמוד מחשבים: "האקדמית תל אביב-יפו", "hackeru" ו"h.i.t".
לימודי פסיכולוגיה - לימודים המיועדים לאנשים שאפתניים המתעניינים בנפש האדם ובסיבות שהובילו אותו מרגע לידתו ועד למותו להתנהג כפי שהוא מתנהג, לחשוב בתבניות צפויות ושגורות מראש, להגיב מול כל סיטואציה, להתעצב אישיותית בצורה כזו או אחרת וכן הלאה. הלימודים מתמקדים בתורת הפסיכולוגיה כפי שפותחה ע"י זיגמונד פרויד, אך נוגעים לא פעם גם בגורמים סוציולוגיים, ביולוגיים, ובתתי נושאים מרתקים כמו קרימינולוגיה, מבנה הנפש ע"פ תרבויות שונות, פסיכוזות ועוד רבים שיכולים להוביל אתכם לקריירה המפתחת את הסטודנט גם ברמה האישית ומובילה לא פעם לאוצרות אנושיים הממתינים לליטוש! מוסדות מובילים בהם ניתן ללמוד פסיכולוגיה: "המכללה האקדמית כנרת", "האוניברסיטה הפתוחה" ו"המכללה האקדמית תל חי".
לימודי רפואה- משחר האנושות זקוקים בני האדם למרפאים והילרים שיעזרו לרפא את כל תחלואיהם ויקלו על כאבם וסבלם. לימודי רפואה מתאימים לבעלי אוריינטציה טיפולית, לבעלי חמלה ויכולות אבחון גבוהות ומידה רבה של אנושיות לצד קור רוח. הלימודים כוללים קריאת מחקרים, התעכבות ושינון של סימפטומים, תרופות, מערכות הגוף, כימיה וביולוגיה. לימודי הרפואה מתחלקים לרפואה מערבית ורפואה משלימה כשהמטרה היא משותפת: לפתור את בני האדם מהקושי הגופני ולאפשר להם לתפקד כשהם בשיא בריאותם וכושרם. בוגרי הרפואה המשלימה משתלבים בקליניקות ציבוריות או פרטיות ויכולים כמובן גם להעביר את הידע שלהם הלאה דרך סדנאות, חוגים וכתיבת ספרים ומאמרים על הנושא בו התמחו. בוגרי הרפואה המערבית יכולים להמשיך את לימודיהם לתואר שני, או להתחיל התמחות בבית חולים, בסבב מחלקות, על מנת שיכירו באופן כללי את התנהלות מערכת הבריאות בארץ, ולהבין כיצד הם יכולים להשתלב בה. לאחר סיום התואר הראשון, מקבלים הסטודנטים רישיון זמני לעיסוק ברפואה אותו הם צריכים לנצל לתקופת סטאז'. רק לאחר 4-6 שנים נוספות בהתמחות אותה בחרו (רפואת ילדים, קרדיולוגיה, דרמטולוגיה או אחרים), מוסמכים הסטודנטים לעבוד כרופאים לכל דבר בבתי חולים, קליניקות, קופות חולים, ובאופן פרטני. מוסדות מובילים בהם ניתן ללמוד רפואה: "המכללה האקדמית לישראל ברמת גן", "אוניברסיטת תל אביב", וכמובן שקיימת גם מכינה ללימודי רפואה בחו"ל למעוניינים בהרפתקה בין-יבשתית: m.d.international studies"".
על אף הדינאמיות המתרחשת בתחום תנאי הקבלה בשנים האחרונות, קיימים מספר תנאים איתנים החייבים להתקיים בכדי שיוכלו סטודנטים להצטרף לספסל הלימודים במוסדות אקדמיים לצד חבריהם:
פסיכומטרי - על מנת להתקבל ללימודי תואר ראשון, חייב כל סטודנט לעבור את הבחינה הפסיכומטרית ולהציג את ציוניו. מסלולים ו/או מוסדות מציינים בטפסי הקבלה שלהם את הציון המינימאלי שעל הסטודנט להשיג, על מנת להמשיך את הליך הקבלה.
בגרות - תעודת בגרות מלאה וחתומה ע"י משרד החינוך, היא תנאי בל-יעבור במרבית המוסדות האקדמיים בישראל. היא מעידה על 12 שנות לימוד אינטנסיביות במסגרת חינוכית וחברתית, ועל יכולות לימודיות הנדרשות בכדי לסיים גם תואר אקדמי, ועל כן היא חשובה ומשמעותית ככלי עזרה לסינון מועמדים.
תיק עבודות - לאלו מכם שפחות עיינו בספרים ומחברות, ורואים את עצמם כחלק מתעשיית העיצוב לתחומיה, קיימים בתי ספר מקצועיים ומכונים, הדורשים בתנאי הקבלה שלהם בעיקר אודישנים ותיקי עבודות. מדובר בבתי ספר למשחק, שירה ובמה, מוסדות ללימודי אומנויות, אשר מתעניינים בכישרון שיש לכם להציע, ופחות בתעודות שהשגתם במהלך חייכם. באודישנים (אשר נעשים בשניים או שלושה חלקים)- יהיה עליכם לרקוד, לשחק או לשיר בהתאם למשימה הספציפית שקיבלתם, בעוד שמוסדות לאומנויות, תקבלו משימות ציור, צילום, שרטוט, ודרישה להפגין את הדמיון והמקוריות שלכם.
לימודים והעשרה חשובים מאין-כמותם לכל אדם, בכל שלב בחיים. זוהי עובדה ידועה לכל כי יוקרת התעודה בה אוחז הסטודנט בסיום לימודיו היא קריטית לתחילת הקריירה שלו, למקומות בהם יועסק, ולתנאים. האוחזים בתואר ראשון ושני, רשאים ע"פ החוק לדרוש שכר גבוה יותר מהאוחזים בתעודת גמר בלבד, וכמובן שהחברות המובילות נוטות לקחת את בעלי ההסמכה המעמיקה יותר, ואת המועמדים שסיימו את הלימודים בציונים גבוהים, כשהם שולטים לגמרי בחומר הנלמד. כעת כל שעליכם לעשות הוא לשקול את הפרמטרים ולהגיע להחלטה מה כדאי ללמוד. למתלבטים: חשבו על תחומי העניין שלכם, על כישרונותיכם, על השאיפות שלכם לעתיד, ועל סיכויי הקבלה שלכם.
למידע מועיל נוסף שיסייע לכם במציאת מסלול הלימודים המתאים לכם, כנסו לאתר נרשמים
בהצלחה!